Textil Återbruks Couture

Plagget Textil Återbruks Couture är ett projekt som jag gjort för Lunds Renhållningsverk. Klänningen är gjort av secondhand kläder och gamla textiler, såsom en gammal balklänning, topp, lakan, dukar och skjortor. Tanken med klänningen är att visa på hur man kan skapa nytt av gamla plagg.

En gamla rosa balklänningens kjoldelar har vänts ut och in och den innersta krinolindelen har fått bli den nya kjoldelens accentuerande yttersta lager. Balklänningens raka, fotlånga sidenytterkjol har sytts om till en voluminös, mjuk ballongkjol. För att skapa en mattare och lite mera sofistikerad ytkänsla har avian på det rosa sidentyget utnyttjats som den nya klänningens räta. Samma effekt har skapats på klänningens toppdel, genom att en återanvänd plisserad topps aviga har vänts utåt.

De handstickade delarna på kjoldelen samt halssmycket, pricken över i:et på plagget, är stickade med trasor rivna av lakan, dukar och skjortor. De är formstickade i mjuka, runda former men även med mera raka partier, för att ge stringens åt den stickade formen.

Lagertanken bakom klänningen är för att skapa ett festplagg för olika tillfällen, genom att man bygger på klänningen så skapas ett mer och mer extraordinärt plagg. Bär man bara topp och ballongkjol blir plagget mera stilrent.

Klänningen kan ses på följande utställningar och event under Lunds hållbarhetsvecka (v.20):

  • Mån 15/5, kl. 18:00- på Lunds Stadsbibliotek, i samband med föreläsningen Modeslavar, där jag även kommer att ge en kort presentation om hur klänningen är gjord. Mer om detta dagsprogram kan ni läsa här.
  • Tor 18/5, kl. 13:30-21:15 på Stenkrossens på deras Hållbarhetsdag. Mer om detta dagsprogram kan ni läsa här.
  • Lör 20/5, kl. 10:00-16:00 på Hållbarhetsfestivalen på Stadshallen i Lund. Mer om detta dagsprogram kan ni läsa här.

Välkomna!