Lördagsskola – Smart Textil för Barn

Nu är höstens kurser öppna för anmälan för lördagsskola med Smarta Textiler för Små och Unga i samarbete med Kulturskolan i Lund.
Nytt för hösten är att vi har åldersgrupperat höstens kurs i två olika åldersgrupper (6-8år) och (9-14år) samt höjt åldersgränsen för den äldre gruppen, för att kunna ha en lite mera friare och lekfull infallsvinkel i den yngre gruppen samt kunna gå lite mera på djupet i teori och metoder i den äldre.

Smarta Textiler för Små och Unga infattar experiment och undersökande av Smarta färgföränderliga textila material tillsammans med mig.

Anmälan:

Ni anmäler er via Kulturskolan i Lunds anmälningsportal. Klicka här för att komma till anmälan och välj alternativet ”Helgskola” och sedan kursen ”Smart Textil för Små och Unga”. Mer info om kursen på Kulturskolan i Lunds sida hittar ni här.
Och precis som i våras så fylls platserna på efter hand som anmälningarna trillar in, tills vi nått max antalet/kurs. 

Kursinnehåll:

Prova på och genom eget undersökande se att det finns textilier som kan ändra sig (t.ex. färg), och att alla textilier inte bara är vanliga kläder som vi har på oss eller lakan och gardiner.

Vi pratar om vad en Smart textil är, vad ett mönster är, samt hur temperatur fungerar. Exempel på material som vi använder ser du här i filmen MAKE A MARK.
Grupp 1 har vi en experimentell ingångvinkel utifrån mina färdigtryckta färgföränderliga tyger. I Grupp 2 tar vi även in andra exempel och lite mera djupgående teori, vi gör tillhörande praktiska övningar i hur man kan tänka när man skapar textila mönster.
Vi skapar former och mönster genom att du själv få prova på att göra egna mönster, samt kika på vad färglära är. Du får testa på att trycka dina egna tygprover med de färgföränderliga textilfärgerna.
Grupp 1 blir det en lekfull känsla där fokus ligger på att testa att blanda färg och trycka med färdiga mönsterschabloner. I Grupp 2 tar vi steget längre och likt en formgivare designar vi våra egna mönster, vi lär oss göra egna textila mönsterschabloner samt kikar närmare på varför det är så viktigt att förstå färgblandningsteori när man arbetar med just Smarta färgföränderliga textilfärger.

Material: 

Allt material för att testa, experimentera och provtrycka egna färgföränderliga Smarta textiler finns att tillgå i kursen. I slutet av kursen får du som vill tillfälle att trycka ett mindre plagg som t.ex. en egen T-shirt, plagget ingår dock inte i kursmaterialet, så de tar du i så fall med dig själv. Att tänka på är även att ha oömmakläder eller att ha ett oömt förkläde med sid till varje lektion, då vi kommer att jobba med färger delar av kursen.

Grupp 1: 6-8 år
Grupp 2: 9-14 år
Lärare: textildesigner Marie Ledendal
Undervisningsdag: lördagar
Plats: Stenkrossen, Kastanjegatan 13
Avgift: kostandsfri

Varm välkomna!