Lördagsskola – Smart Textil för Barn

 

Mellan åren 2016 och 2019 hade jag glädjen att möta massa inspirerande barn och ungdomar via lördagsskolan med Smarta Textiler för Små och Unga som jag höll i, i samarbete med Kulturskolan i Lund.

Nedan kan du läsa om vad vi gjorde under dessa åren. Gruppen åldersindelas för att rikta nivån på undervisningen ytterligare.

Vi gav kurs för de som var 8 år och äldre

Kursen var en fortsättningskurs, men vi bjöd så klart även in nya deltagare. Eleverna fick  arbeta med både färgföränderliga material och ledande trådar och LEDs under kursen. Terminen vara uppbyggd på textila designprojekt som elev i samråd med mig kom fram till att de ville göra. Projekten kunde t. ex. vara att skapa armband, telefon- eller iPad-fodral med utgångspunkt i tekniker som att trycka med värme- eller UV-känsliga (färgföränderliga) textila färger eller broderi med ledande trådar och LED-lampor. Hade man gått tidigare terminer så jobbar vi vidare utifrån vad eleven hade gjorde terminen innan för att bygga på tidigare kunskap.

Men vi gav även kurser för de som var 6 till 7år

Vi har en grupp för Smarta textilier för den som var lite yngre. Kursen var en nybörjarkurs för den som vill upptäcka och undersöka textilier som kan ändra färg. På ett lekfullt sätt lärde jag ut om hur man kan ändar textilierna med värme, kyla, kroppen och solen. Eleverna fick lära sig att trycka egna tyger med de färgföränderliga tryckfärgerna. I slutet av kursen skapade det ofta egna trycka din egen T-shirt eller linne som kunde ändrar färg när barnen hade dem på sig. Det var härligt uppskattat!

 

 

Många fina textila produkterna skapades av alla deltagarna. På bilderna här på sidan kan du se några av de alster som gjordes av mina fantastiskt duktiga elever. Produkterna är skapade helt utifrån vitt löpermetertyg. Det har tryckt tygen själva, broderat ledande kretsar och sytt ihop sina projekt.