Meditationsbroderi

Ny forskning har börjat att visa att deras är en mycket likhet mellan textil hantverk och yoga / meditation, vad som händer i vår kropp och hur det påverkar oss.

Jag kan personligen tydligt se sambandet som forskarna talar om, för få saker kan få mig grundad och lugna ner mig som såväl meditation som stickning, vävning samt broderi. Mina tankar blir centrerad, fokuserade, hjärnan får en paus från allt. Jag har tränat både yoga och meditation på och av i över 15 år och har varit kreativ och skapat hela mitt liv. Första gången jag började testa på yoga var jag i tonåren, men det var först när jag hittade meditationen 2004 som jag verkligen började förstå hur bra yoga och meditation var för både min kropp och själ. Hantverk på alla möjliga sätt var en naturlig del av min barndom, då jag är uppväxt i ett kreativt hem. Och jag kan fortfarande tydligt komma ihåg den lycka jag kände när jag som 7-8 åring broderade mina första bonader med björnmotiv.

Få saker kan få mig grundad och lugna ner mig som såväl meditation som stickning, vävning samt broderi. Mina tankar blir centrerad, fokuserade, hjärnan får en paus från allt.

Dessa nya teorier känns oerhört intressant och inspirerande och jag har i samarbete med yogalärare Nellie Rolf, Min vardagshälsa, börjat utforska gränserna samt likheterna mellan textil hantverk och yoga / meditation, genom ett koncept som vi har kallat ”Meditationsbroderi”.

En av de saker vi gjort inom ramen för att utforska detta koncept var att ge eventet ”Urban Yoga”. Där jag bl.a. talade om kopplingarna mellan meditation / yoga och textil hantverk, samt att vi praktiskt tillsammans utforskade våra idéer och tankar av denna första versionen av begreppet ”Meditationsbroderi” genom en praktisk del. Det första Urban Yoga eventet gick av stapeln den 11 Dec 2016, klicka här för att läsa om dagen. 

Namasté