Väv in Stortorget

’Väv in Stortorget’ är ett textil gatukonst projekt som jag genomfört för Lunds kommun, i samarbete med Vinterlund. Projektet består av två delar, en del med textila element vilka jag färdigställde till invigningen den 14 januari 2017 samt två öppna, drop-in workshops, där alla var välkomna att komma och hjälpa till att skapa tillägg till konstverket.

Projektet byggde på idén om att skapa något som uppfattades som textil och mjuk, men konstruerat av material som vi traditionellt kanske inte associerar med textilier. Jag tycker frågor som: Vad är en textil och vilka material är textil? är intressanta att utforska. det textila elementen skapas av båtrep, färgade soppåsar och skyddsnät för djur och djurlivet.

Konstverket visades på Stortorget i Lund mellan 14/1-14/2-2017 och delar av Stortorget, där pelare, fontänen, träd samt takscenen på Stadshuset fick textila tillägg. Nedan finns bilder från när jag och textildesigner Elisabet Frick (som hjälpte mig under de två öppna workshoparna),  monterade mina textilier på Stortorget.

Och här (se nedan) är några bilder från den första öppna workshopen, där cirka 200-300 personer kom och hjälpa till att skapa de första kollektiva jätte väven. Du kan läsa mer och se fler bilder bildar den första workshopen här.

Jag gjorde en hel textilier som jag vävde för hand, utan vävstol, för att skapa vävda rep samt en hel del knutna strukturer för att skapa en modern tolkning av ryan. Du kan hitta några bilder på de första skisserna här nedan.

Och vill du lyssna på när jag pratar om verket på Stortorget så hittar du en intervju med mig med Madeleine Fritsch Lärka på P4 Malmöhus Sveriges Radio här.