Järnvatten till växtfärgning

 

Idag har jag satt en ny burk med järnvatten som skall användas till tyger som skall växtfärgas, fast först måste vattnet få stå och gona till sig någon veckor.

Så i arla morgon stund var ute i förrådet och letade rostiga skruvar och spik, tur att man inte städar där ute så ofta. Hittade även en riktigt härligt rostig konservburk som varit småkrypshotell i ett av våra träd här hemma i trädgården, men som gick sönder i sommarovädret. Visst är det fint när man kan använda saker om och om igen till massa olika ändamål?

Järnvatten kan användas vid växtfärgning för att skapa en mörkare infärgning av nyanser av tyget, samt att det hjälper till att beta tyget (beta är en förbehandling av fibern som man gör för att färgen skall fästa bättre, samt hålla längre).

Järnvatten för att använda vid växtfärgning är väldigt lätt att göra själv, allt du behöver är vatten, objekt som rostar lätt (gärna redan härligt rostiga) och tid. Använd en burk som är tätförsluten, men som du samtidigt lätt kan öppna och stänga. Stoppa i dina rostiga föremål, fyll på med vatten och låt stå. Efter ca 4 veckor bör rostvattnet vara klart för att kunna användas, men ju längre det står desto bättre blir det. Och det går utmärkt att spara, bara fyll på med lite nytt vatten efter att du tappat av en del.

Var ute i förrådet och letade rostiga skruvar och spik, tur att man inte städar där ute så ofta. Hittade även en riktigt härligt rostig konservburk som varit småkrypshotell i ett av våra träd här hemma i trädgården, men som gick sönder i sommarovädret. Visst är det härligt när man kan använda saker om och om igen till massa olika ändamål?

En kväll om växtfärgning:

Om du vill lära dig mer om hur du kan använda järnvatten vid växtfärgning så kommer jag att ha en kursFixa Till, Lund 5 oktober. Kvällen är kostnadsfri men man behöver föranmäla sig då det finns ett begränsat antal platser, se här för info för anmälan.